- olej rzepakowy/oliwa z oliwek
- 500 gram mięsa wieprzowego/wołowego
- puszka obranych pomidorów
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- nasiona słonecznika
- 1 jajko
- cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Do mięsa wbić jajko, dodać przypraw oraz nasion słonecznika, a następnie zagnieść.
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią
- Uformować klopsiki
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Piec około 15-20 minut
- Podsmażyć cebulę i czosnek
- Dodać koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać
- Dodać pomidory z puszki i całość zagotować
- Przelać do garnka i dodać upieczone klopsiki
- Gotować na małym ogniu
- Podawać z makaronem/ziemniakami
Ingredients:
- Canola oil / olive oil
- 500 grams of pork / beef
- Can of peeled tomatoes
- Small can of tomato paste
- Sunflower seeds
- 1 egg
- onion
- Salt, pepper, herbal
- 2 cloves of garlic
Preparation:
For meat to break an egg, add the spices and sunflower seeds, and then knead.
Baking sheet with foil put
Shape into meatballs
Preheat oven to 180 degrees
Bake for about 15-20 minutes
Saute onion and garlic
Add tomato paste and stir vigorously
Add canned tomatoes and boil whole
Pour into pan and add the baked meatballs
Simmer
Serve with pasta / potatoes
Quick, tasty and cheap way to dinner.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz