Składniki:
- 500gr mięsa wołowo-wieprzowego
- opakowanie startego seru mozarella
- starty ser (np. gołda)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- masło
- mleko
- mąka
- makaron lasagne
- olej do smażenia
- obrane pomidory w puszce
- oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
- obieramy i myjemy cebule
- kroimy drobno w kostkę
- robimy to samo z czosnkiem
- rozgrzewamy olej na patelni
- podsmażamy cebule i czosnek
- dodajemy mięso
- smażymy
- Jak mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory w puszce
- czekamy aż się wszystko zagotuje
Sos beszamelowy:
- Na patelnie dajemy 1/3 kostki masła
- czekamy az sie rozpusci
- dodajemy 2-3 czubate lyzeczki maki pszennej
- czekamy, az sie wszystko zejdzie
- dodajemy stopniowo mleko ciagle mieszajac (lacznie 300ml mleka)
- doprawiamy sola, pieprzem
Lasagne:
- Na naczyniu żarodopornym rozkładamy pierwszy płat
- Kładziemy na niego farsz
- następnie starty, wymieszany ser mozarella i np. gołda
- następnie sos beszamelowy
- przykrywamy makaronem
- powtarzamy, az do wyczerpania
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- pieczemy przez około 20-25 minut
Smacznego!
środa, 29 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz