Składniki:
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek
- 500 gram mięsa wieprzowego/wołowego
- puszka obranych pomidorów
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- nasiona słonecznika
- 1 jajko
- cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Do mięsa wbić jajko, dodać przypraw oraz nasion słonecznika, a następnie zagnieść.
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią
- Uformować klopsiki
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Piec około 15-20 minut
- Podsmażyć cebulę i czosnek
- Dodać koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać
- Dodać pomidory z puszki i całość zagotować
- Przelać do garnka i dodać upieczone klopsiki
- Gotować na małym ogniu
- Podawać z makaronem/ziemniakami
0 komentarze:
Prześlij komentarz