niedziela, 3 marca 2013

Słonecznikowe klopsiki w sosie pomidorowym.


Składniki:
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek
- 500 gram mięsa wieprzowego/wołowego
- puszka obranych pomidorów
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- nasiona słonecznika
- 1 jajko
- cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Do mięsa wbić jajko, dodać przypraw oraz nasion słonecznika, a następnie zagnieść.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć folią
  • Uformować klopsiki
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni
  • Piec około 15-20 minut
  • Podsmażyć cebulę i czosnek
  • Dodać koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać
  • Dodać pomidory z puszki i całość zagotować
  • Przelać do garnka i dodać upieczone klopsiki
  • Gotować na małym ogniu
  • Podawać z makaronem/ziemniakami
Szybki, smaczny i tani sposób na obiad.


0 komentarze:

Prześlij komentarz