wtorek, 30 kwietnia 2013

Na bogato

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 ogórki
  • kula seru mozarella
  • olej/oliwa z oliwek
  • 2 filety z kurczaka
  • kilogram ziemniaków
  • prasownica do frytek
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • przyprawa gyros
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • obieramy i myjemy ziemniaki
  • przeciskamy ziemniaki przez praskę
  • wrzucamy do osobnego naczynia
  • pomidory, ogórki i ser mozarella kroimy w plastry
  • do pojemnika od blendera dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • następnie dodajemy 3 łyżki majonezu
  • do całości wciskamy 2/3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • dosypujemy po pół łyżki oregano oraz bazylii
  • całość dokładnie blendujemy - tak powstał gotowy sos czosnkowy
  • grzejemy piekarnik na 200 stopni
  • wkładamy naczynia do naczynia żaroodpornego lub na blachę
  • pieczemy przez około 30 minut
  • kurczaka myjemy
  • oczyszczamy
  • kroimy w drobną kostkę
  • przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros
  • smażymy aż do uzyskania złocistego koloru
  • podajemy z sosem czosnkowym
Smacznego!











1 komentarz: