piątek, 22 marca 2013

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka jajek
  • 250g boczku wędzonego
  • śmietana 30%
  • starta mozarella/parmezan
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę spotyka taki sam los
  • Do pokrojonej cebuli dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • Wrzucamy pokrojony boczek na patelnię i czekamy, aż wytopi się tłuszcz
  • Ściągamy boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem
  • Do miseczki wbijamy 2 żółtka
  • Dodajemy 200ml śmietany, boczek oraz starty ser
  • Przyprawiamy solą i pieprzem
  • Dokładnie wszystko ubijamy
  • Przelewamy na patelnie
  • Gotujemy na małym gazie i czekamy, aż sos się zredukuje
  • Dodajemy ugotowany makaron al dente
Smacznego!











2 komentarze:

  1. Nie wiem czy smaczniej:) Ciężko jest tak stwierdzić po zdjęciach:) Zapraszam również do mnie http://seenandheardbyx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. no prosze :) nawet facet potrafi gotować :)

    OdpowiedzUsuń